lördag 30 augusti 2008

Hotet mot den fria viljan?

Hoppas socialdemokraterna står fast vid sitt förslag om tredelad föräldraförsäkring när de vinner nästa val. En sån delning vore ju inte en dag för sent. Så klart rasar SvDs ”friaval”-älskande läsare och kallar förslaget allt från diktatur till jämlikhetstalibani.

Själv undrar jag om dessa läsare anser det vara diktatur när det ställs krav på att man ska söka arbete när man uppbär a-kassa eller lämna sjukintyg då man söker sjukpenning? Staten har bestämt en massa lagar och regler kring alla socialförsäkringar, föräldraförsäkringen är inget undantag. Föräldraförsäkringen är ingen mänsklig rättighet utan en förmån och ett politiskt styrmedel som staten kan använda för att bäst påverka befolkningen i önskad riktning. Det är ju inte så att någon tvingas till att vara hemma eller inte. Man kan vara hemma hur länge man vill – dock inte för skattebetalarnas pengar då det inte ligger i en modern stats intresse att sponsra en ojämlik fördelning.

6 kommentarer:

Ulf Wiger sa...

När mer än hälften av lönen går till skatter och avgifter är det knappast realistiskt att tala om att folk sedan har ett fritt val att avstå från att jobba och leva på besparingarna. 80% av svenskarna saknar sparkapital, om man bortser från bostaden. Dessutom är det inte huvudsakligen andras skattepengar vi talar om - ca 85% av de skattepengar man betalar in under livet kommer tillbaka til en själv. Den "solidariska" delen av skatten är alltså bara ca 15%. Allt enligt SCB.

Anonym sa...

Det är väl för fan inte politikernas sak att bestämma över människornas privatliv!

Johanna sa...

ulf: Tack för din kommentar. Kanske måste jag förtydliga mig, det jag menar är att ingen tvingas vara hemma med sina barn eller tvingas till att jobba utan det står fortfarande folk fritt att göra som de vill med sina familjer. Dock utan offentlig finansiering. Visst är det så att det är få som har råd med detta men som sagt ff är ingen rättighet utan ett politiskt styrmedel.

kraxpelax: Men det är väl just det som det är? Staten bestämmer t ex att samkönade inte får ingå äktenskap, att man inte får aga sina barn, att man måste gå nio år i grundskolan, att man måste vara arbetssökande för att få a-kassa osv osv.

Ulf Wiger sa...

Jo, men här går det en ideologisk skiljelinje. Det grundläggande styrmedlet är pengarna. I vårt politiska system läggs en mycket stor del av kontrollen över på samhället, eftersom de flesta inte har tillräckligt mycket pengar kvar för att "göra som de vill".

I familjer med mycket ojämn inkomstfördelning är det inte säkert att det funkar alls att dela föräldraförsäkringen lika (jag känner sådan familjer). Valet står då mellan att (a) sälja huset eller göra någon annan dramatisk förändring, eller (b) strunta i att ta ut en stor del av f-ledigheten.

Att välja att finansiera f-ledigheten själv är inget alternativ annat än för någon procent av befolkningen. Att betala mindre skatt för att få råd är inte heller ett alternativ. Slutsatsen blir rimligen att det inte är meningsfullt att tala om att folk ändå kan göra som de vill. För att kunna det, behöver de få behålla mer av sina pengar.

Frågan blir alltså: vem skall bestämma om sådan här saker? Politikerna eller familjerna? Den som rår över pengarna har makten.

Vår rättighet i frågan består i att vi kan rösta fram politiker som inte glömmer bort varifrån pengarna ursprungligen kom.

Anonym sa...

När politikerna springer ens egna ärenden är det tydligen fritt fram att inskränka hur folk planerar sina egna liv, men hur kul skulle du tycka det var om vi plötsligt fick en konservativ kristen regering som såg det som sin plikt att använda politiska styrmedel till att se till att alla kvinnor stannar hemma hos sina barn. Då hade du kanske bättre uppskattat möjligheten som vi har idag att bestämma själv. Sedan går det knappast att jämföra att söka jobb för att få A-kassa med att "lev ditt liv efter s-mallen eller så får du inga pengar". Ska de så kallade trygghetssystemen även börja utesluta oliktänkande kan vi lika bra lägga ner dem allihop.

Anonym sa...

Varför ska klåfingriga politiker lägga sig i och styra fördelningen av dagar? Är det inte en väldigt pessimistisk syn på föräldras förmåga att tänka själva och fatta egna beslut utifrån vad som passar dem bäst?