Det är inte helt lätt att hänga med i Alliansens nycker. På DN Debatt idag presenterar dom ett nytt utbildningspolitisk paket: ”Vi satsar 1,8 miljarder på stärkt yrkesutbildning”. Detta efter att under de två första åren vid makten ägnat sig åt att spara in på Komvux, närmare 600 miljoner kronor, motsvarande 20 000 platser. Nedskärningen var så klart en del i Alliansens arbetslinje: arbetslösa lågutbildade ska jobba (varsågod – här skapar vi två, tre jobb åt er var), inte läsa vidare. Men arbetskraftsutbudet svänger tydligen snabbt, så hepp hepp, ”en unik satsning!” Men satsningen som presenteras idag är kanske lagom ”unik”, då det fram till år 2010 främst handlar om att lägga tillbaka de 600 miljonerna man tidigare dragit bort. Resten av paketet levereras efter nästa riksdagsval 2011 med vissa reservationer... Man kan så klart ändå glädjas åt denna satsning. Med vissa reservationer...
Så här säger Alliansen:
”Vi vänder oss mot inställningen att teoretisk utbildning är mer värd än yrkesutbildning. Vår syn är att alla måste ges möjlighet att växa och utvecklas utifrån sina egna förutsättningar [...] Ett tydligt exempel är kravet på att alla gymnasieelever måste läsa in behörighet till högskolan”.
Det kan ju låta fint. Men ifrågasätter ju en av arbetarrörelsens viktigaste framgångar: att alla oavsett social bakgrund ska ha möjlighet att läsa vidare, oavsett stöd hemifrån. Alliansens och Folkpartiets mål tycks vara ett universitet reserverat för eliten. Och strategin för att nå målet: 1) ljuga och skapa (fiktiv) kaos och oordning. 2) Snabbt implementera nya reformer utan djupare förankring. Björklunds chockdoktrin...
I närheten av Bonn 1925
2 år sedan
1 kommentar:
Vaket att koppla ihop de två; påhitten om skolans kaos och satsning på yrkesutbildning. Jag hörde apan i morse på TV. Då sa han att ”det inte är meningen att alla ska läsa på högskola” och att ”Komvux är en verksamhet som måste kunna öka och minska beroende på konjunkturen”. Kändes ganska cyniskt.
Björklund tycker tydligen inte att det sociala arvet är incitament nog att skilja agnarna från vetet. För att skapa en tillräckligt stor tjänarklass så att de inte ska kunna ställa krav på hyggliga löner och arbetsvillkor, måste alliansen tydligen skapa tydligare politiska strukturer. Bilmekaniker, undersköterska eller byggnadsarbetare ska man enklare kunna bli och hör och häpna: att växla om från teoretiska utbildningar till yrkeskurser. Det omvända nämns inte.
Slutklämmen är också förjävla lustig och bakvänd: ”Politik som inte tydligt utgår från människors skilda personliga förutsättningar och intressen kommer alltid att leda till att stora grupper ställs åt sidan” Jag läser flera gånger och landar till slut i att översätta allianslingot till att en politik som inte kan bekräfta (cementera) det sociala arvet, kommer att skapa en massa besvikna arbetslösa akademiker. Man kan undra var valfrihetsretoriken tog vägen?
Skicka en kommentar