måndag 22 september 2008

Granskning av galenskapen

Folkpartiet ska granska effekterna av vårdnadsbidraget. Bra enligt mig och vad granskningen kommer att visa känns tämligen uppenbart. Att det är mest kvinnor som tar ut bidraget. Kvinnor som redan innan står långt ifrån arbetsmarknaden. Att det bidrar till sämre löner för alla kvinnor över lag. Att det helt enkelt bidrar till ett mindre jämställt samhälle. Utvärderingar av bidraget i våra nordiska grannländer visar ju på samma sak (Norge avskaffar bidraget, vilket jag även skrivit om tidigare). Försämrad situation för kvinnor på arbetsmarknaden. Att det skulle visa på något annat i Sverige är ju högst osannolikt.

Fp har alltid varit emot införandet av vårdnadsbidraget men fick vika sig för den övriga alliansen. Även JämO var negativa. JämO Anne-Marie Bergström säger att:

”– Riksdagen har lagt fast ett antal mål för den nationella jämställdhetspolitiken. Där ingår ekonomisk jämställdhet, jämn fördelning av makt och inflytande och delat ansvar för det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Förslaget om ett vårdnadsbidrag står i strid med alla dessa mål, säger Anne-Marie Bergström”

Dock säger hon att intentionen om att ge föräldrar mer tid med sina barn är bra men inte genom ett vårdnadsbidrag som får såna negativa konsekvenser för jämställdheten. Jag kan inte annat än hålla med. Då tycker jag att vänsterns (och mp:s) gamla käpphäst om 6-timmars arbetsdag vore ett betydligt bättre och mer jämställt förslag.

Frågan är varför alliansen är för detta bidrag som så tydligt strider mot regeringens jämställdhets mål och deras jobblinje. Jag kan se några skäl.

För det första för att bättra på arbetslöshetsstatistiken, om fler kvinnor accepterar vårdbidraget ser det ut som färre är arbetslösa. För den andra för att minska belastningen på a-kassan, helt enkelt komma undan med mindre pengar. För det tredje så undrar jag om de inte tycker att det är helt ok att kvinnor blir mer och mer förankrade i hemmet? Det stöder ju deras (främst kd) syn på världen.

1 kommentar:

handelsehorisont sa...

Jag tycker mest att vårdnadsbidraget är ett sätt för KD att markera sin ställning som fostrare av svenska folket, vilket vi känner väl till som tvingas jobba nära KD-politiker i olika sammanhang. Bidraget är för litet för att göra särskilt mycket för dem som behöver det. Däremot blir det naturligtvis lite extra fickpengar för dem som inte behöver det. I hushåll med två vårdnadshavare kan man vara hemma mycket om man vill och om man är beredd att sänka sin standard rejält, men om helgnöjet är shoppingmallen, och Poggenpohlköket ett måste blir det naturligtvis svårt.