torsdag 11 september 2008

11 september

Idag är det exakt 35 år sedan Pinochet tog makten genom en blodig militärkupp och krossade chilenarnas drömmar om ett rättvist samhälle. Inte längre någon hemlighet att USA med Nixon och Kissinger i spetsen gjorde allt för att socialistiske Allende inte skulle väljas till president. Det har ju till och med Kissinger (vinnare av Nobels fredspris) själv erkänt på äldre dagar i sina memoarer. Kring 1 miljon $ ska CIA har satsat i kampanjer mot Allende. Att han ändå blev vald och vad som sedan hände vet vi.

Ikväll som så många år tidigare samlas en skara människor på Sergels torg under parollen Till mänsklighetens försvar - Mot USA:s krigspolitik. Gruppen exil-chilenare som fortfarande kräver rättvisa fick efter 2001 sällskap och parollen har breddats.

I går publicerades en artikel på New York Times som avslöjar att Bush i hemlighet i juli godkände order att för första gången tillåta amerikanska specialstyrkor att utföra markräder inom Pakistan, utan den pakistanska regeringens godkännande. Det är tydligt att USA blir allt mer desperat i sin kamp för ”rättvisa”. Tidigare har man tydligen undvikit sådana här räder, men senaste veckan: minst fyra attacker där minst ett 20-tal civila strök med. Jag håller med Sten Widmalm, forskare vid Uppsala universitet:

- Det är anmärkningsvärt att USA kränker Pakistans suveränitet direkt efter att landet för första gången fått ett civilt styre. Tidigare har USA talat om vikten av demokrati, men när Pakistan med Pervez Musharraf hade militärt styre så avhöll man sig från attacker.

Ekonomen och nobelpristagaren Joseph Stiglitz uppskattade i år den totala kostnaden för kriget i Irak till mellan 3 000 och 5 000 miljarder dollar. Lite mer då än vad man lade på valkampanjen i Chile i början av 70-talet. Men vad har egentligen förändrats?

I november 2004 släppte Al-Jazeera en video från Osama bin Laden där denne säger att målet är att göra USA bankrutt. När nu de amerikanska bolånejättarna Fannie Mae och Freddie Mac föll och förstatligades i veckan, verkar det inte långt ifrån. Vad händer när staten USA är pank, kan vi börja om från noll då? Demokrati, frihet, mänskliga rättigheter...

Inga kommentarer: