fredag 12 september 2008

Öppet förakt

Idag får småföretagaren, styrelseproffset och liberala debattören Pernilla Ström beskriva sin syn på den yngre generationen arbetstagare i DN. Hon har tydligen erfarenhet av hur de fungerar och har dessutom haft chansen att få "testa" deras arbetsvilja:

"Jag sitter inte med några egna djuplodande vetenskapliga studier. Men som företagare och arbetsgivare äger jag en del praktisk erfarenhet. Jag har till exempel själv högst påtagligt fått möjlighet att testa människors arbetsvilja. Jag tror att inte bara LO-basen utan även Jan Björklund och hans kolleger på utbildningsdepartementet skulle bli förvånade om de upptäckte med vilken matematisk ekvilibristik 24-åringar med begränsad utbildning kan räkna ut exakt på kronan vid vilken nettolön det blir intressant för dem att byta ut ett liv på a-kassa, lite svartkneg och en ganska behaglig social tillvaro mot ett halvtrist åtta-till-fem-jobb med reskostnader, betalluncher och krav att vara på plats varje morgon."

Tydligen är den unga generationen inte alls så outbildad och trög som Björklund vill få oss att tro; om de bara har det rätta incitamentet så är de riktigt smarta. Men strävan efter nyttomaximering är uppenbarligen förbehållet arbetsköpare.

Inga kommentarer: