måndag 29 september 2008

Låt oss hoppas på Ecuador

I gårdagens folkomröstning sa Ecuadors befolkning ett rungande Ja till den nya grundlagen. Den nya grundlagen med sina 444 artiklar ger det civila samhället större möjligheter att delta i beslut, förbjuder etablerandet av utländska militärbaser och ger ekosystemen i landet okränkbara rättigheter. Miljöaktivister menar att president Correas nya grundlag hör till de mest radikala i världen när det gäller miljö. Låt oss hoppas, världen behöver dessa progressiva exempel. Tyvärr så verkar det dock som det finns många inkonsekvenser mellan innehållet i den nya grundlagen, mellan Correas retorik och förda politik. Correa har godkänt ett flertal kontrakt till nya dammprojekt och utvinning av olja och mineraler. Det är svårt att se att dessa projekt inte kommer att få konsekvenser på miljön, den biologiska mångfalden och människors tillgång till jord och möjligheter att försörja sig. I delstaten Los Rios kämpar människor mot genomförandet av det jättelika dammprojektet Baba. Förgäves har man hoppats på Correa. I Intag i norra Ecuador har bybor i många år kämpat mot multinationella gruvbolag.

Correa vägrade till exempel att inkludera en klausul i den nya grundlagen om kravet på bybors samtycke till utvecklingsprojekt som kan komma att påverka de lokala ekosystemen.
De sociala rörelserna är kritiska mot Correas inkonsekvens. Men den nya grundlagen är så klar ett väldigt viktigt instrument, så: Que viva Correa! De sociala rörelserna lär ändå se till att han håller vad han lovar.

Bloggat: Svensson

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant bloggat. Börjar dock undra var vissa av källorna är hämtade. Att Correa exempelvis har vägrat sammarbete från bybor, var är den uppgiften hämtad?

Jennie Jonsén sa...

Anonym: Bra att vara källkritisk. Jag skrev att Correa vägrade inkludera en klausul i den nya grundlagen om kravet på bybors samtycke till utvecklingsprojekt. http://upsidedownworld.org/main/content/view/1494/49/

Jag vet att Correa har haft dialog med många drabbade av megaprojektens konsekvenser, han verkar också vara den första presidenten som åker ut och samtalar direkt med vanligt folk. Men sociala rörelser menar att han lovar mycket, men i praktiken inte lyckas stoppa stora megaprojekt som haft allvarliga konsekvenser för miljön och människors rättigheter. Ursprungsfolksorganisationerna CONAIE och ECUARUNARIs kritik är intressant läsning:
http://upsidedownworld.org/main/content/view/1404/1/
http://alainet.org/active/26571&lang=en
Under ESF i Malmö träffade jag representanter därifrån. Även om man vill hylla Correa, för mycket av det han gör är ju väldigt bra, tycker jag att det är viktigt att behålla en kritiskt analys och lyssna till den interna kritiken.