onsdag 24 september 2008

Lär av huliganerna

Det är lite svårt att förstå exakt vad vi skall lära av fotbollen, som DN uttrycker det angående Reclaim the street demonstrationen i Malmö i helgen. Kanske skall vi lära oss att slå mer och hårdare. Men det verkar som om effekten av samtal och passivitet och icke-provokation i det här fallet var en ovanligt verkningsfull kombination. Dessutom så grep polisen den man som krossade SEBs fönster genom att polisen just observerade, och inte ingrep.

Självklart skall man inte se lätt på något våld. Men de flesta borde vara överens om att det inte var några större våldsamheter i samband med RTS demonstration, som bloggaren Per Westberg uttrycker det: "Skadegörelsen, som i och för sig var spekulativ, var peanuts i relation till vad som kan hända en vanlig fredagsnatt i Malmö." Att sedan några poliser är frustrerade är inte svårt att räkna ut; det är ju just detta som de är tränade att slå till emot. Men det rättfärdigar väl inte att det är det bästa alternativet? För frågan är ju (vilket DN också frågar sig, men svarar bakvänt på): Skall vi lära oss något från fotbollsvåldet, vilket spårat ur och eskalerat de senaste åren, eller försöka en ny approach? Såsom att observera och inte provocera.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag anser att demon strationstillstånd skall lämnas och arrangören skriver på en förbindelse att all skadegörelse i anslutning till arrangemanget skall betalas av arrangören. Poliser skall inte vara närvarande bara några stycken som filmar. Då har vi sparat poliskostnader och all konfrontation undviks. Civila spanare bland allmänheten kan diskuteras i samband med att tillstånd lämnas.

Anonym sa...

Men ett Reclaim kommer aldrig att fråga efter polistillstånd då det går emot arrangemangets princip.