fredag 19 september 2008

Champangefrukost utanför Migrationsverkets lokaler i Malmö

Tidningen Arbetaren berättar om ESF 2008 Action Network som igår genomförde en ”deportationsfri dag”. Genom att 07.30 duka upp och bjuda på champagne (som en hänvisning till de tjänstemän på Migrationsverket i Solna som 2005 firade avvisningen av en familj med champagne) till personalen som kom till jobbet för att deportera människor, vill nätverket protestera mot rasism, gränser och avvisningar.

300 aktivister blockerade också flera av myndighetens ingångar och hindrade anställda från att ta sig in till Migrationsverket. Fler aktioner följde under dagen.

Nättidningen Yelah rapporterar om händelsen och hänvisar till en intervju med Ulf Stafsgård, säkerhetsansvarig på migrationsverket. Han säger: ”Det är fel att inrikta sig på oss tjänstemän. Som alla statliga myndigheter följer vi alla lagar som riksdagen och regeringen beslutat om.” Denna åsikt delades inte av demonstranterna.

Den åsikten delas inte heller av mig . I en avhandling av Eva Norström som kom 2005 framgår nämligen att handläggarnas de facto arbetssituation på avgörande vis inverkar på asylpolitikens tillämpning och att gränsdragningsproblem oavbrutet uppstår. Rasistiska hotdiskurser om lämmeltåg och strömmar/vågor av tärande flyktingar, parat med hetsen att hinna med så många ärenden som möjligt (vilket i förlängningen är lönegrundande) gör att de flesta handläggarna söker efter sätt att avslå snarare än att bifalla eftersom det går mycket fortare. Det leder till en organisationskultur där man förutsätter att alla asylsökande ljuger. Läs mer om avhandlingen här.

Peo Hansen, docent vid Linköpings universitet har forskat om EU:s rasistiska migrationspolitik. Här finns en intervju med illustrativa exempel.

Inga kommentarer: