fredag 29 augusti 2008

Ligger det i vita mäns kultur att ljuga?

Till min arbetsplats hade igår en forskare om bedrägeri inbjudits. Vi var nästan hela arbetsplatsen som var där och lyssnade. Endast två frågor ställs under frågestunden. Den som ställdes av en inflytelserik chef löd så här: ”Finns det kulturella skillnader i hur bedrägeri uppfattas, jag menar ’Bagdad Bob’ (Iraks informationsminister 2001-2003) stod ju och ljög i TV, men man hävdade sen att det i hans kultur ansågs OK att ljuga”

Man kan ju undra hur chefen tolkade Bush lögner om massförstörelsevapen i Irak eller hur han tolkar Jan Björklunds uppenbara lögner om den svenska skolan. Är det utslag av en västerländsk/vit mans lögnaktiga kultur? Det skulle nog chefen aldrig tänka eftersom det ligger i rasismens logik att bara ”de andra” är en produkt av sin kultur. Däremot gör en hög maktposition och en vit manshud att man lättare kan komma undan med en lögn.

2 kommentarer:

Sestrajcic sa...

JAA! Strålande - en kollektivblogg som jag kommer att följa. Det behövs mer tryck, kritik och tankar från vänster. God insats verkar ni göra, fortsätt producera. Men glöm inte att omvandla tankar i handling också.

Marcus Lundgren sa...

sestrajcic: Tack för stödet och för uppmaningen om handling.