måndag 17 november 2008

Att söndra och härska

Även om EUs handelskommissionär Peter Mandelson har lämnat skutan, ångar EU-kommissionen vidare nu med ledning av baronessan Catherine Margaret Ashton i Julius Caesar och Machiavellis spår. Förra veckan meddelande Kommissionen att EU fortsätter förhandlingar om ett frihandelsavtal enbart med Colombia och Peru och lämnar Bolivia och Ecuador utanför. Kanske lika väl för dessa två, men den Andinska gemenskapen hade bara en månad tidigare enats om att fortsätta förhandlingarna som block. Förhandlingarna har legat på is sedan i våras eftersom de andinska länderna inte kunnat komma fram till en gemensam ståndpunkt som EU kräver. Medan Peru och Colombia är för snabba liberaliseringar motsätter sig Bolivia och Ecuador fortfarande delar av avtalet som tex patentlagstiftning som innefattar patent på grödor och privatisering av tjänstesektorn som tex vattnet.

Den Andinska Gemenskapen har under 50 års tid arbetat för att stärka sitt samarbete. Nu bidrar EU till att slå sönder den regionala integrationen. EU väljer också att fortsätta förhandlingar med två länder som ständigt begår brott mot mänskliga rättigheter och bryter mot internationella konventioner. Så sent som nu i november mördades ett 20-tal människor i Colombia under den stora marsch som ursprungsfolken genomförde för att protestera mot president Álvaro Uribes politik.

Det är intressant att det här handelsavtalet egentligen ska vara något mycket mer, ett associeringsavtal, som också inkluderar utvecklingssamarbete och politisk dialog. Enligt EU-kommissionens förhandlingsmandat skulle avtalet också stärka den regionala integrationen...hmmmm. Men så blir det ändå till att söndra och härska i stället av gammal vana.

Inga kommentarer: