onsdag 26 november 2008

Svenskkontraktet del 2

Moderaternas rasistiska utspel om ett svenskkontrakt kring vissa värderingar för vissa invandrare (läs: inte personer från länder inom EU) är ett hett ämne på ledar- och debattsidor just nu. På den borgerliga sidan är man inte oväntat positiva. Idag och igår försvaras Moderaternas mod och initiativförmåga i Expressen, SvD 1, Svd 2 samt DN 1 och DN 2, även om man i vissa fall är lite skeptiska till själva effekten. Som om man vill vänta med att välja fot innan röken lagt sig. Expressen är dock snabbt ute och påstår att förslaget i alla fall inte är främlingsfientligt, hur man nu kan tycka det eftersom bara invandrare ska omfattas av testet och dessutom bara från vissa länder. Att 'svenska värderingar' rymmer både utbrett mäns våld mot kvinnor, klassamhälle, alkoholmissbruk och etnisk diskriminering är tydligen inget hinder för att tala om det storartat Svenska som ska läras ut. Främst tolkar jag utspelet som ett sätt att driva en rasistisk politik och att skapa en självbild där man symboliskt kan skriva över det dåliga på någon Annan. Jag minns Dilsa Demirbag Stens förslag om körkort i svenska värderingar för några år sedan. Då var det nåt vi kunde håna för att det var så naivt och så trångsynt och fördomsfullt. Det var inget vi trodde skulle tas på allvar. Nu är det partipolitik.

Det som ändå gör mig mest orolig är att det från vänsterhåll bara kommer lite tafatta försök att liksom hålla emot i diskussionen, dvs. inget framåtsyftande och inget eget. Ingen offensiv antirasistisk politik. Från sossehåll kommer förvisso välformulerad kritik av Åsa Petersen på ledarplats i Aftonbladet och av Katrine Kielos på Dagens Arena. Ändå är det röster som är i minoritet, som lite pliktskyldigt kritiserar vad som kommer ur borgerliga rassemunnar. Också Expo sågar förslaget. Det som jag blir mest rädd för är alltså egentligen att vänstern, och då menar jag inte främst socialdemokrater, inte väljer att driva, eller har kunskap att driva, en mer offensiv politik som motverkar rasism. Istället kommer sporadiska enskilda röster mot borgerlighetens allt öppnare rasism. Det måste till nåt nytt!

Roya har också bloggat om skiten.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivit!

Roger Svensson sa...

Ja, det finns all anledning till oro! Utvecklingen liknar mycket det som fick Sovjetunionen att till slut gå under. Få, ens inom ledarskikten, tror längre innerst inne på det ”mångkulturella samhället”, Sveriges motsvarighet till drömmen om det ”klasslösa samhället”. Man märker hur många inom nomenklaturan så smått börjar ömsa skinn för att kunna behålla makt och inflyttande i framtiden.

Naturligtvis är det en svår balansgång, att å ena sidan nu göra sig till generaladvokat för massiv invandring och mångkultur är taktiskt oklokt med tanke på framtiden, men å andra sidan är det fortfarande tabu att ifrågasätta ”mångkulturarismen”, det vore ungefär som att ifrågasätta kommunismen i Sovjet.

Likt Gorbatjov i Sovjet börjar man istället föreslå, mer eller mindre genomtänkta, reformer, men officiellt håller man fast vid visionen. Naturligtvis kommer då vår motsvarighet till Sovjets kvarvarande hårdföra kommunister att desperat försöka protestera och rya om ”rasism” (motsvarigheten till ”kapitalism” i Sovjet) och anklaga alla som inte delar deras uppfattning för att vara ”högerextrema” och ”främlingsfientliga” (motsvarigheten till ”folkfiender” och ”klassförrädare” i Sovjet) …

Anonym sa...

Äntligen ett etablerat parti som faktiskt vågar ta tag i invandringen.

Dagens invandringspolitik är helt åt helvete fel.

Ni som säger annat bör öppna ögonen, ta bort skygglapparna och vakna upp.

Det är bara att kolla på all brottsstatistik som visar att den större delen av våldsbrott och sexualbrott begås av personer med ickenordiskt ursprung.

Visst, ni får gärna kalla mig rasist eller whatever, men så ser det ut idag.

Vi måste ställa mycket högre krav på de invandrare som kommer hit som asylsökande.

Tror ni verkligen att vi skulle få det så lätt och bekvämt om vi kom tex till Jordanien och levde efter våra värderingar osv? Knappast, man måste anpassa sig dit man kommer.
Att skylla på att det är/var krig där dom kommer ifrån är bara patetiskt.

Som slutnotering, självklart ska vi hjälpa folk som behöver hjälp, men vi ska först hjälpa dom SVENSKAR som behöver hjälp, därefter andra länder, på plats, i deras hemland, i nödfall ska dom få komma hit ett tag.

Kalla mig rasist.