söndag 2 november 2008

Vi hade fel

De senaste veckorna har vi kunnat bevittna två oberoende av varandra spektakulära erkännanden. Från två män som varit några av världens mäktigaste. 

Bill Clinton var först ut den 23 oktober och säger angående den pågående matkrisen och att den uppstod p.g.a. att mat behandlades som vilken annan råvara som helst och inte som en rättighet för de fattiga i världen:

"We all blew it, including me when I was a president"

Och fortsätter:

"Food is not a commodity like others. We should go back to a policy of maximum food self-sufficiency. It is crazy for us to think we can develop countries around the world without increasing their ability to feed themselves"

Detta diskuterades även i P1 i Konflikt igår den 1/11 2008.

Alan Greenspan, f.d. chef för amerikanska centralbanken, uttryckte att den globala finansiella krisen har avslöjat ett "misstag" i den fria marknadsideologin. På frågan om han hade gjort fel, svarade Greenspan:

"Partially... I made a mistake in presuming that the self-interest of organisatons, specifically banks, is such that they were best capable of protecting shareholders and equity in the firms... I discovered a flaw in the model that I preceived is the critical functioning structure that defines how the world works. I had been going on for 40 years with considerable evidence that it was working exceptionally well."

Dessa båda erkännanden är minst sagt otroliga. OK, det är lättare att erkänna att man gjort fel när man lämnat makten, men ändå. Dessa två män erkänner ärligt att den nyliberala politik de trodde blint på inte fungerar. 

Men i svensk media ingenting. Inga kritiska analyser om orsakerna till krisen. Inte ens en nyhetsrapportering om ovanstående uttalanden. Förmodligen är svensk liberal media för insnörjd i de liberala orsaksförklaringarna för att kunna rapportera en verklighet som inte baseras på dem.

Mer: DNs ledare gör ett luddigt försvarstal till de svenska styrkorna i Afghanistan. Man försöker övertala svenska folket att de svenska trupperna är viktiga för att upprätthålla "en skör demokrati". Det skulle inte kunna vara så att "demokratin" är skör p.g.a. truppernas närvaro? Man har tydligen köpt den något dammiga amerikanska retoriken att demokrati är något man krigar sig till.

1 kommentar:

Pär sa...

Riktigt bra skrivet Jennie!