fredag 31 oktober 2008

"En revolutionär, på ett farligt sätt"

Det visar sig att Anders Borg är en valstrateg av oanade mått. Dessutom uppfinningsrikt okonventionell. Det är inte omöjligt att det visar sig att Anders Borgs icke-linjära beteende kan vara avgörande för alliansens stöd. Samma dag som senaste opinionsmätningarna visar ett fall för socialdemokraterna så gör Borg ett relativt förbannat utspel mot de svenska bankerna för att de inte sänkt räntorna samtidigt som han dessutom uppmanar privatpersoner att ringa sina banker och pressa dem:

"- Jag tycker att allmänheten bör kontakta sina banker och fråga dem hur de ser på detta. Är miljonbonusar det viktigaste eller är det viktigare att man får ned boräntan"

För att ge det hela mer effekt, skrev DI lite mer målande:

"Finansministern, som svettades ordentligt under sin utläggning, säger att bankerna inte kan fly från sitt ansvar. Om staten ställer upp med garantier, ska bankerna sänka lånekostnaderna. "

Uppfriskande för att komma från en konservativ finansminister. Det okonventionella draget påminner om ett tidigt uttalande Borg gjorde som student (som hittas på youtube) där man från Borg får höra:

"För att skapa sig ett eget liv, det behöver man ingen riksdag och demokrati till"

Och på frågan vad Borg skulle göra som statsminister svarar han:

"Om jag var statsminister skulle folk få göra exakt vad de ville själva"

Låter nästan lite anarkistiskt. Som sagt, ganska okonventionell.

Inga kommentarer: