Det är i tider av kris som behovet av genomtänkta idéer blir livsviktigt. Många är i chock och det skall tas snabba beslut med väldiga konsekvenser (exempelvis vad 700 miljarder skall användas till). Detta i kombination med att många tänker på sin överlevnad, eller ser sin chans att förändra systemet till egen favör, är egentligen vad Naomi Klein redan beskrivit i Chockdoktrinen. Och nu är vi mitt uppe i krisen, så hur klartänkta är vi?
Få har insett att det är inte enkom den fria marknaden som skapat finanskrisen. Det är att den, speciellt i USA, har kombinerats med stark statlig inblandning. Det är inte bara nu som många risker har socialiserats, det har pågått under en längre period. Företag och stat blev en ohelig allians, där till slut politikerna satt i företagarnas knä. Detta är fakta, och ingen ideologisk värdering, vilket bevisas av att det har påpekats av två väldigt olika debattörer: Johan Norberg och den brittiska rättvisekämpen George Monbiot. Norberg skriver:
"What would you do in Las Vegas if you could keep all the gains but send all your losses to the taxpayers? Well, they did all that and hired the best team of Washington lobbyists to protect their privileges against every reform proposal."
Och Monbiot säger i stort sett samma sak:
"The sums demanded by Bush and Paulson might be unprecedented, but there is nothing new about the principle: corporate welfare is a consistent feature of advanced capitalism."
Att konstatera detta är självklart väsensskilt från vilka slutsatser man skall dra av det. För Norberg och Monbiot har väldigt olika svar på den frågan, d.v.s. slutsatserna kommer att vara ideologiskt drivna. Nästan all debatt de senaste veckorna angående krisen har minimerats till frågan om mer/mindre socialism/kapitalism. Frågan är om det är ett för snävt utgångsläge. Vågar vi ifrågasätta dessa relativt stela samhällsförklaringar och börja diskutera medborgelig maktfördelning och t.o.m. fråga oss om tillväxtsamhället är sunt?
Media: AB, DN, SvD, Dagens Arena, Expressen, ETC
I närheten av Bonn 1925
3 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar