Ja, nu handlar allt om att skapa den synliga handen som skall kontrollera den osynliga handen. För tydligen blev den osynliga handen lite väl stark och bångstyrig och gjorde som den ville. Så nu måste den stoppas, åtminstone lite. Och debatten handlar om hur, var och hur mycket den skall kontrolleras. För det enda som är helt klart är att den osynliga handen skall fortsätta att svepa omkring på marknaderna. Den gör ju så mycket gott. Frågan är bara vad man tror att den synliga reglerande handen skall lyckas åstadkomma. Kriser är inbyggda i systemet, det vet t.o.m. dess förespråkare, som t.e.x. Ragnar Roos i dagens DN:
"Och hur bra regleringarna än blir kommer kriserna alltid att återkomma. Förhoppningsvis inte med den magnitud vi nu sett. "
Nya regleringar kan ses som en kortsiktig lösning på ett urspårat system, men det ändrar inte systemets grundpremisser. Det skapar endast lite andrum för dess förespråkare och rättfärdigar egentligen bara systemets fortsatta användning. Och vad vi sett i USA är att regleringarna i sig skapar en ny sorts användning av systemet: näringslivet påverkar politiker till den grad att deras maktsfär till slut delas. Makt över mycket utövat av få kommer alltid slå fel, speciellt i kombination med ett system där jakten på avkastning är det enda mandat ett företag har.
Mer: DN pratar om att regler behövs men ändå inte. SvD kan inte förklara den senaste statistiken som visar att folk verkar jobba även när de är sjuka. DagensArena inser att klimatkrisen och finanskrisen är två olika symtomer på samma sjukdom.
I närheten av Bonn 1925
2 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar