- Att teorin om den fria marknaden är just en teori
- Att enligt teorin måste alla vara rationella (kan det vara rationellt att vara girig?) och all information vara tillgänglig för alla
- Att teorin alltid går att bekräfta genom att skylla allt negativt på att marknaden inte var fri, medans all tillväxt krediteras marknaden (vilket betyder att man behöver aldrig ha fel)
- Att rent realekonomiskt säger teorin om de fria marknaderna väldigt lite eftersom i den "riktiga" världen finns det stater, industrilobbying, regler, girighet, icke-rationell individer och otillräcklig information. Allt det som inte får finnas enligt teorin om de fria marknaderna. Enligt teorin måste alltså alla dessa "hinder" tas bort för att fungera. Frågan är vad som är lättast: att ta bort statlig inblandning, lobbying, företagsintressen och girighet eller att helt enkelt överge teoremet istället.
Så: teorin om de fria marknaderna fastnar i sitt egna teoretiska ramverk. Den passar helt enkelt inte in på den trubbiga och mänskliga verkligheten i många fall. Detta betyder inte att marknader är något icke önskvärt i sig, bara att teorin om fria marknader ensamt inte kan användas för att beskriva verkligheten. Antingen måste den kompletteras eller ersättas.
Intressant: s+mp sagan fortsätter som om Mona inte ändrat sig på DN Debatt; just regelverket för kapitalismen diskuteras i SvD; PJ Anders Linder försöker lyfta Reinfeldt inför kvällens debatt
2 kommentarer:
Väl skrivet. Man begår egentligen samma fel som i kommunismen, a) man skapar ett system utan hänsyn till hur människan fungerar, b) man tror att lösningarna på alla problem går att finna i ett strikt, enkelt system.
Det är med andra ord verklighetskontakt som är problemet.
Karl: Ja, kommunismen fastnar också i sin egna "för enkla" teoretiska förklaring av verkligheten. Frågan är om Marx ens hade som ambition att författa en ideologi som skulle ligga som bas till hur samhället skulle styras. Många skarpa reflektioner, men väldigt förenklat, och dessutom baserat på dåtidens tidiga industrialisering. Frågan är vilket system som bäst reflekterar det dynamiska samhälle vi har idag. Vi är nu djupt insyltade i kapitalismen, och då återstår att se om man skall göra det bästa med rådande systemet (som socialdemokrater lyckats sådär med) eller prova nåt helt annat. Förmodligen måste vi långsiktigt byta system, om vi skall klara att hålla oss inom de sociala och ekologiska barriärerna.
Skicka en kommentar