tisdag 7 oktober 2008

Som alla andra

Det är en obehagligt bakvänd logik med att bli nöjd av att någon är som alla andra. Någon i detta fall är (mp) och nöjd är tidningen DN. Just bara för att (mp) nu är som alla andra partier (angående EU-utträdet). Vi har hört det om (v) om och om igen: ni måste bli som alla andra partier, annars blir ni aldrig regeringsdugliga. Men hela poängen med ett idébärande parti är ju att vara ett alternativ till de andra och visa på att det finns andra vägar att gå. Det borde väl vara extra uppskattat med alternativ i dessa tider av osäkerhet som till stor del kan härledas till dåligt förd politik från båda de två stora vänster/höger alternativen. Nina Björk kommenterade detta i söndagens DN:

"Det konstiga är naturligtvis inte att en liberal ledarskribent kritiserar andra partier för att ha fel åsikter. Det är ju hans eller hennes jobb. Det konstiga är när de vill att dessa partier ändrar sina åsikter för att bli ett trovärdigt regeringsalternativ. Eller för att locka fler väljare."

Så tanken att de mindre partierna skall lämna sina idébaser och bli som alla andra bara för att locka väljare är smått absurd. Och kommer i längden skapa ett likriktat och odemokratiskt samhälle. Dessutom tråkigt.

DN och SvD1, SvD2 rapporterar

Inga kommentarer: