torsdag 9 oktober 2008

Socialdemokrati RIP

Angående det tragiska s+mp utspelet som, om det blir verklighet, troligtvis betyder ett historiskt steg bort från den demokratiska socialism som varit grunden för SAP sedan det grundades. Mona kliver för första gången fram ur skuggorna med ett osedvanligt dåligt budskap och med en om möjligt ännu sämre timing. Att partiledningen lät sig mobbas in i mitten av det liberala/konservativa opinionsdrevet är inte bara uppseendeväckande i sig; det kan visa sig otaktiskt av historiska mått. Samma dag som Volvo varslar (och SAPs basväljare behöver dem som bäst). Samma dag som Riksbanken sänker räntan (och indirekt bevisar att de stela ekonomiska ramarna är ologiska i en lågkonjunktur, precis det som (v) ville diskutera). Dagen innan facket skriver en debattartikel om att samarbetet med (v) är otroligt viktigt.

För att erinra vad som varit SAPs baspolitik fram tills den 8 oktober 2008 så skrev Ernst Wigforss 1932 i SAPs valpamflett:

"Ingenting kastar ett mera skärande ljus över oförnuftet i denna ordning än det svar, som de arbetslösa massorna får, då de av produktionsmedlens ägare och kapitalets förvaltare begär arbete och bröd. I en värld full av naturtillgångar, som inte utnyttjas, omgivna av överflöd på livsmedel, som inte tas i bruk, får de arbetslösa svaret: Vi är för fattiga för att hålla produktionen i gång, vi har inte råd att låta er arbeta. Den ekonomiska ordningen följer sina egna lagar, som vi inte vågar rubba, och den tillåter inte alla människor att med arbete försörja sig.
Mot denna förödmjukande underkastelse under en ekonomisk mekanism, som är mänskornas egen skapelse, sätter socialdemokraterna det krav som förnuftiga varelser aldrig kan släppa, att mänskan skall vara herre över sina produktionsverktyg och icke deras slav. Det kan uttryckas på många sätt. I en tid av arbetslöshet tar det närmast formen att alla samhällets medborgare har rätt till arbete, att de därför måste organisera sitt ekonomiska liv, så att de genom samhällets organ bestämmer över arbetstillfällena. Den kontroll över det ekonomiska livet, som härför kräves, den makt över produktionsmedlen, över kapitalet och kapitalets förvaltning, som är nödvändig för att låta mänskorna arbeta, den blir det medborgarnas uppgift att lägga i samhällets händer."

Se också: AB, HD, ETC, Jinge, ArvidFalk, SvD, Expressen

Uppdatering: Lars Ohly får säga vad han tycker på SvD Brännpunkt och SvDs ledarredaktion vet inte riktigt vad de skall tycka. Och Mona ändrar sig....

1 kommentar:

Mr. Tom sa...

Erkänn istället du har stött Socialdemokraterna indirekt i år efter år.

Nu spottar de dig i ansiktet. Sådan är Socialismen och har alltid varit. Socialism har aldrig fungerat och kan endast fungera om man skrämmer invånarna.

Du har varit rädd för kapitalism och genom din röst på V indirekt stöttat Socialdemokraterna.

Här är tacken.

Du måste inse att Alliansen är lösningen. När ljög Alliansen dig senaste rakt upp i ansiktet? När förnedrade Alliansen dig senast.