tisdag 14 oktober 2008

"Tina" - There is no alternative

Det är tydligen väldigt lätt att inte se några alternativ i det politiska toppskiktet. Det eviga tjatet om att de ekonomiska ramarna har ett värde i sig är inte bara onyanserat, det är också en farlig väg att vandra när lågkonjunkturen ramlar in. Att orsaken till splittringen inom oppositionen har reducerats till att handla om utgiftstak och budgetramar är både oroande och ologiskt. Men det är väldigt lätt att racka ner på någon (läs v) som säger att de iallafall vill diskutera om ramar som satts för 10-15 år sedan för alltid skall gälla, genom bra och dåliga tider. För man kan lätt få det att låta som att de är oansvariga, opålitliga och allmänt oekonomiska. När man samtidigt vräker ut skattepengar för att stödja bankerna och när taket egentligen kan sättas godtyckligt.

Men som vanligt får man inte föreslå alternativ. Även om det visade sig att den väg vi alla var "tvungna" att gå var katastrofal. Madeleine Bunting skriver upplysande i The Guardian:

"We are now witnessing the collapse of this absurd economic orthodoxy that has dominated politics for nearly 30 years. Its triumphalist arrogance, its insistence on orthodoxy, has been comparable to Soviet communism in its scale. For two decades, we've been told "Tina" - "There is no alternative". "

Och fortsätter:

"The anti-globalisation movement argued that neoliberal capitalism was unjust, unstable and destructive to human and environmental wellbeing. Sounds sensible now, but at the time it mysteriously got smeared by association with anarchists with a penchant for smashing Starbucks' windows. The broad network of social grassroots movements - US unions, Mexican peasants, Indian farmers - were misnamed, misunderstood, ridiculed and ignored. There is no alternative, the politicians intoned mantra-like."

Jo, guilty by association. Luktar ESF lång väg. Och nu skall man associera vänstern med oansvarig ekonomisk politik. När det var den rådande TINA politiken som drog ner hela världen i djup kris. Både ironiskt och tragiskt.

Om splittringen och myten om taket: DN, SvD, AB1, AB2

2 kommentarer:

Anonym sa...

Äpplen och Päron

Du blandar ihop budgettaket med finanskrisen, Riksbankens ut- & inlåning till bankerna samt Regeringens egenkapitalsgaranti.

Red ut vilket du vill klaga på och kom sedan med klara argument så vi kan föra en disskurs med dig. För som det är nu kan jag bara konstatera från din blog att det som är rörigt uttryckt för det mesta är rörigt tänkt.

Mvh
Fredrik

Jonas Ström sa...

Fredrik: det är ganska enkelt. Det är en reflektion om alternativ. Alternativ till den rådande politiken. Då berörs både finanskris och ekonomiska ramar.