torsdag 16 oktober 2008

Öga för öga, tand för tand

Igår presenterades en statlig utredning som syftar till att skärpa straffen för våldsbrottslighet. ”Straff i proportion till brottets allvar” (SOU 2008:85). Brottsligheten har inte ökat, och man vet att hårdare straff inte verkar avskräckande sägs det i utredningens inledning. Orsaken sägs istället vara att ”straffet ska stå i proportion till brottets allvar” Det kan man inte tolka på annat sätt än att man vill komma närmare principen om ett öga för ett öga, en tand för en tand.

Kriminalpolitiken fortsätter alltså i samma riktning som den gjort under de senaste 25 åren – mot hårdare tag och en tydligare hämndinriktning. Expressens ledare jublar. Liksom Svenska Dagbladets. Dagens nyheter skriver dock torrt och nyanserat på nyhetsplats.

Man säger i utredningen att misshandelsbrotten halkat efter andra brott. Men det är en konsekvens av att straffen för andra brott skärpts successivt. Narkotikabrott, skadegörelse, vållande till annans död och rattfylleri för att nämna några exempel. Utöver dessa straffskärpningar syns också en tydlig praxisskärpning. För 25 år sedan renderade ett mord 10 år i fängelse. Idag är det 20 år. Att skärpa straffen för vissa brott, leder rimligen till en devalvering av de andra straffen. Då måste alla straff skärpas. Och så börjar visan om igen.

Att brottsligheten inte ökat och att hårdare straff inte fungerar avskräckande leder Svenska dagbladet till det enda argumentet att skärpningen ligger i linje med folkets åsikter. Men också där finns en bristande logik. En av de få experter i utredningen som var aningen kritisk – Petter Asp – menar att empiriska undersökningar visar att folket inte alls är de blodtörstiga kreatur som Abrahamsson på SvD vill låta påskina.

Uppdaterat 18/10: Fria Tidningen analyserar utredningens förslag.

Inga kommentarer: