fredag 17 oktober 2008

$-junkies

Pierre Gilly har ett intressant inlägg på sin blogg om det europeiska dollarknarkandet. Ett i stort sett meningslöst pappersutbyte som har få eller inga uppsidor för Europa:

"Till skillnad från Sovjet har USA ekonomiskt starka allierade som kan bestämma sig för att fortsätta att subventioner Washington genom att köpa på sig mer dollar. (Sovjet var i stället tvungen att subventionerna sina allierade.) För Kina är det en acceptabel ordning. För varje år som går flyttar produktion och kunskap från USA till Kina. Vad Europa får ut av det är inte lika klart. Det finns ingen naturlag som säger att Europa måste byta sin överproduktion mot gröna pappersbitar som blir allt mindre värda."


Dessutom är dollarn sinnrikt uppriggad runt råvaruhandeln (i synnerhet råolja), där de dollardenominerade råvarorna hjälper till att pumpa upp växelkursen "artificiellt" genom att gigantiska reserver av dollar byggs upp av länder för att kunna bibehålla sina råvaruimporter. Ett fenomen som kallas "petrodollar warfare". Så i slutändan hjälper vi alla till att pumpa upp den amerikanska drömmen. Frågan är vad som skulle hända om vi vande oss av med vårt dollarberoende. Ett scenario som inte är helt osannolikt i en framtid där dollarhegemonin känns allt mindre attraktiv.


Intressant: SvD jobbar vidare på att förlora sin journalistiska heder genom att publicera skojare på Brännpunkt och Aftonbladet uppmärksammar att klimatet kommer i kläm

Inga kommentarer: