torsdag 16 oktober 2008

923 miljoner...

Det är många som undrar var alla miljarder kommer ifrån. I dagens Metro frågar sig Göran Greider om regeringarna som nu pumpar in miljarder för att rädda bankerna vore beredda att gå lika långt för att utplåna den enorma arbetslösheten i Europa? Eller massfattigdomen i världen? Eller klimatkrisen? På Aftonbladets debattsida undrar Lena Klevenås och Fransisco Contreras så här på Världshungerdagen när världens regeringar ska satsa miljarder på att bekämpa hungern.

Färska siffror från FNs livsmedelsorgan FAO visar att 923 miljoner människor nu lider av kronisk hunger. En ökning med andra ord. 30 miljarder dollar per år behövs enligt FAOs generaldirektör Jacques Diouf för att förhindra framtida konflikter om mat och garantera allas rätt till mat. Sveriges regering har anslagit 100 miljoner kronor extra för att biståndet ska kunna möta livsmedelskrisen. Det är ju bra, pengarna behövs. Men hungern i världen kommer knappast att kunna bekämpas med hjälp av enbart bistånd.

Som diskuterats i tidigare inlägg här och här får vi i väst ju tillbaka betydligt mer av Syd än vad vi ger i form av avbetalningar på illegitima skulder och det som våra företag kammar hem i vinster. Våra företag gör sig ju också direkt skyldiga till kränkningar av mänskliga rättigheter som rätten till mat och vatten genom deras verksamheter. Allt ifrån Stora Ensos eukalyptusodlingar i Brasilien till Skanskas delaktighet i oljeutvinning i Ecuador. Hur mycket kostar det företagen att avstå från dessa brott som försätter människor i en situation av hunger helt i onödan?

Inga kommentarer: