fredag 10 oktober 2008

Isländska undret

Man skall väl egentligen inte hålla på med att leta-gamla-citat-efter-att-man-vet-bättre, men följande är tillräckligt bra för att upprepas (hittades här och kommer från Mario). PJ Anders LinderSvD den 12/5 2007:

"Jag är just hemkommen från några mycket intressanta dagar på Island: ett nordiskt land som valt en annan modell än "den nordiska". Arbetsrrätten är helt fri, skattetrycket är drygt 40 procent och individer betalar 36 procents plattskatt på sina inkomster - med ett stort grundavdrag. Resultatet är hög tillväxt och snabbt stigande levnadsstandard. Island är numera rikare än både Danmark och Sverige."

Rikare för 16 månader sedan. Konkurs idag.

Dagen efter, den 13/5 2007 får vi höra förklaringen till det atlantiska undret:

"Förklaringen är ökad öppenhet och dynamik. Arbetsrätten och arbetsetiken har funnits sedan länge, men först när de kombinerades med EES-avtal, sänkt bolagsskatt, privatiserade banker och plattskatt tog det fart på allvar.Vid 1990-talets början var de isländska bankerna statliga och ledda av ex-politiker. I stor sömnighet förvaltade de sparkonton och växlade turistvaluta. Femton år senare drivs Kaupthing, Glitnir och Landsbanki på ett ytterst entreprenöriellt och hungrigt sätt. De skapar välbetalda jobb i Reykjavik men expanderar också snabbt utanför landets gränser. Alla tre ligger på den nordiska tio-i-topplistan. Inte illa för ett land vars befolkning är något större än Malmös.Island är lika nordiskt som någonsin Sverige men har valt en annan väg än ”den nordiska”. Kollektivavtalen är viktiga men anställningstryggheten skyddas genom att arbetsmarknaden fungerar istället för genom privilegier till facket."

Inga kommentarer: