måndag 10 november 2008

Klimatet, livsstil och en ny ekonomi

I mitten av förra veckan såg vi det första initiativet till ett konstruktivt samtal runt två sammanflätade symptom på samma systemorsak - klimathotet och den ekonomiska krisen. Det var folkrörelsen Klimataktion och anställda från Volvo som anordnat ett möte för att diskutera gränssnittet mellan dessa två världar, och vad som behöver göras för att hitta en dialog mellan näringsliv, fack och politiker för att hitta en lösning på båda problemen. Det är ett uppfriskande och för Sverige unikt initiativ. Frånvaron av politiker är talande för varifrån lösningarna initial kommer ifrån: de anställda och gräsrotsrörelser såsom Klimataktion. Men det är uppenbart att lösningarna måste lyftas fram med hjälp av politiska styrmedel, och däri ligger förmodligen ett av de största uppgifterna kortsiktigt. Som Gunnar Falkemark, docent i statsvetenskap säger till Arbetaren:

"Vilken politiker blir omvald med ett program som går ut på att ingen får köra mer än 300 mil per år och aldrig flyga till Thailand? Bush sade för några år sedan att den amerikanska livsstilen inte är förhandlingsbar och då måste man fråga sig: Är den svenska livsstilen förhandlingsbar? Jag tror inte det."

Han har en såklart en poäng. Men skall en envis och naiv inställning till den västerländska livsstilen verkligen kunna stoppa utvecklingen? Det står mycket mer på spel än så.

Inga kommentarer: