onsdag 19 november 2008

Den nya kolonialismen

Vi ser en ny era av kolonialism födas. Präglad av klimatkrisen och en upptrissad jakt på de alltmer knappa naturresurserna. Det är inte metaller, kol och olja den här gången utan de mer basala tillgångarna land och vatten. Land att leva drägligt på och odla mat på. Det är inte heller bara nationalstater som jagar tillgångar i denna nya fas, utan även företag.

Idag meddelade det sydkoreanska företaget (och observera: företaget) Daewoo att man hyrt jordbruksmark på Madagaskar stort som halva Belgien. Detta för att säkra sin jordbruksproduktion och bli mindre beroende av den amerikanska importen av majs. Arbetskraften skall importeras från Syd-Afrika. För några veckor sedan kom nyheten att Maldiverna köper land på fastlandet p.g.a. att klimatförändringarna troligtvis kommer att översvämma de nuvarande öarna.

Jakten har börjat. Företag och stater med möjligheten (d.v.s. pengar) att leta efter nya jordplättar med drägligt klimat, vatten och brukbar mark kommer i framtiden att konkurrera om dessa i högre grad. Frågan är vad länder som inte har möjligheten att leta efter nytt land kommer att göra?

Inga kommentarer: