onsdag 12 november 2008

Krig är fred och frihet är slaveri

I det nyligen utkomna numret av tidningen Mana kan man läsa om två danskar som nu kastas i fängelse för att de sålt T-shirts till förmån för den palestinska organisationen PFLP och den colombianska FARC-gerillan. Politikernas löften om att man skulle skilja på frihetskamp och terrorism inför stiftandet av lagen visade sig som befarat vara helt tomma.

Det har därför varit förvånande tyst kring nästa steg i den fortsatta inskränkningen av yttrandefriheten, eller som det kallas ”kriget mot terrorismen”. Idag torsdag kommer nämligen riksdagen att debattera och besluta om en utvidgning av EU:s rambeslut mot terrorism. Detta innebär att nu också uppmaning till terrorism ska bli straffbart i hela EU. Om detta rapporterar tidningen Riksdag och departement.

George Orwells bok 1984 måste helt enkelt refereras här för nu är vi vansinnigt nära den dystopi som där utmålas. I boken kontrollerar staten vad som är sant och falskt genom att bl.a. förbjuda kriminella tankar (krimtänk), deklarera att krig är fred och att frihet är slaveri. Man inför ”nyspråk”, speciellt framtaget för att minska möjligheten att tänka fritt och kritiskt. Propagandan sprids genom teleskärmen som finns i varje hem.

Att det idag inte brinner bilar i varje gathörn bekräftar propagandans effektivitet eller vad Gramsci kallade borgerlighetens hegemoni.

Inga kommentarer: