onsdag 26 november 2008

Minimera kostnader

Vissa dagar fascineras man mer än vanligt över hur bra människan är på att förnedra sig själv. I Dagens DN har vi tre konkreta exempel:

- Frukt och grönsaker som produceras inom EU är rena giftcocktailen. I vissa fall överskrids gränsvärden för barn med 900%

- Städning och renhållning på våra sjukhus har i vissa fall totalhavererat sedan städningen för några år sedan började drivas från privata bolag

- Sedan resebeställningen för färdtjänst i Stockholm flyttats till Estland, Lettland och Moldavien har kvalitén sjunkit. Cp-skadade har svårt eller kan inte göra sig förstådda.

Det är inte svårt att inse varför dessa situationer uppstår. Kostnader. Som skall minimeras till varje pris. Det finns självklara uppsidor med att driva vissa företag efter den enkla ekvationen: minimera kostnader & maximera intäkterna. Men kommer det någonsin att vara intelligent att driva ett samhälle efter denna enkla princip? Har inte människan behov som aldrig kan besvaras med en enkel ekvation?

2 kommentarer:

Morfar Lasse sa...

Min morfar sa alltid till mig:

"Snålheten bedrar ofta visheten!"

Anonym sa...

"Vargen kommer!" Ett gammalt uttryck för att skrämma upp folk. Nu är det inte vargen som skrämmer utan Naturskyddsföreningen.