fredag 28 november 2008
Jobba är frihet
"Långtidsutredningens huvudbetänkande som presenteras i dag förordar fler arbetade timmar: Unga måste komma ut tidigare på arbetsmarknaden och äldre måste stanna kvar längre om den ekonomiska tillväxten ska räddas."
Arbetslinjen upphöjt till ideologiskt maxim. Och man har slutat att hymla om varför: ekonomisk tillväxt. Detta samhällets slutgiltiga mål. Låt oss kollektivt strunta i sociala och ekologiska barriärer. Ifrågasätt inte, jobba istället. Men det finns vissa bieffekter av tillväxt:
(Kurvorna beskriver från vänster till höger och uppifrån och ner från 1750 (de linjer som börjar allra längst bort till vänster): northern hemisphere average surface temperature, population, CO2 concentration, GDP, loss of tropical rainforest and woodland. Från 1900: water use, species extinction, paper consumption, motor vehicles och från 1950: fisheries exploited, foreign investment, ozone depletion.)
Apropå inget: Ali Esbati om rasism.
torsdag 27 november 2008
Finns demokratisk socialism i Sverige?
Det var den flitiga socialdemokratiska bloggaren och opinionsbildaren Erik Laakso som reagerade på flera inlägg från en socialdemokratisk bloggare i Oxelösund, Björn Andersson, där Björn Andersson försöker reda ut vilken idébas socialdemokratin egentligen står på. För Björn är det uppenbart att denna ideologiska kärna är socialismen, såsom det beskrivs i det socialdemokratiska partiprogrammet:
"Socialdemokratin vill forma ett samhälle grundat på demokratins ideal och alla människors lika värde. Fria och jämlika människor i ett solidariskt samhälle är den demokratiska socialismens mål."
Och:
"Ekonomisk demokrati kan lika litet som politisk bygga på lösningar som samlar det mesta av makten hos några få centrala instanser. Ekonomisk demokrati måste handla lika mycket om de arbetandes och konsumenternas inflytande som om medborgarnas rätt och möjlighet att bestämma de samhälleliga villkoren för produktionen."
Detta reagerar Erik Laakso instinktivt på och säger:
"Socialdemokrati är inte socialism. Men det är inte heller liberalism. Därom är jag och Björn eniga. Dock finns det starka drag av mycket inom liberalismen i det socialdemokratiska tankegodset och eftersom vårt parti är sprunget ur idén om socialismen så går det att se mycket tydligt att Socialdemokrati är en mix av såväl Socialism som Liberalism."
Där sätter Erik Laakso fingret på den ömma punkten. Han vägrar att se att socialdemokraterna (som per partiprogrammet erkänner sig som demokratiska socialister) är i grunden ett socialistiskt parti. Dessutom knyter han liberalismen till det socialdemokratiska partiet. Det ger ett ovanligt förvirrat intryck och bevisar att många socialdemokrater skäms för att kalla sig socialister. Detta som är den självklara ideologiska basen i partiet. Som varit den drivande idémotorn sedan dess födelse. Som skall definiera den socialdemokratiska identiteten.
Om socialdemokraternas egna medlemmar skäms för att kalla sig socialister (vilket är ett bevis för att man köpt den (ny)liberala propagandan att alla socialister är diktaturkramare), då är det inte svårt att förstå att väljarna inte förstår partiets budskap. Budskapet är nämligen inte bara spretigt, det är irrationellt och ologiskt. Det är inte heller svårt att förstå varför partiet är så splittrat angående samarbetet med mp och v. Många av medlemmarna ser ju t.o.m. v som ett extremparti, som Erik Laakso säger:
"vänsterpartiet på riksnivå är ett litet extremparti på vänsterkanten och dem ska vi inte sätta oss i regering med. Det finns ingen som tjänar på att ha Lars Ohly som någon slags minister i någon form."
Om socialdemokraterna inte vill vara demokratiska socialister bör man vara klar med det budskapet till väljarna. För liberala val finns det redan. Kanske bör man utkristallisera var den ideologiska kärnan ligger, annars finns det bara ett enda genuint vänsteralternativ kvar i partipolitiken. Fram tills dess får svenska folket leva med att liberala debattörer såsom SvDs ledarredaktion hycklar hela vänsterblocket. Självklart ingen grogrund för ett sunt debattklimat, men det har propaganda aldrig varit.
Bloggat: Bengt Silfverstrand, Erik Laakso
onsdag 26 november 2008
Minimera kostnader
- Frukt och grönsaker som produceras inom EU är rena giftcocktailen. I vissa fall överskrids gränsvärden för barn med 900%
- Städning och renhållning på våra sjukhus har i vissa fall totalhavererat sedan städningen för några år sedan började drivas från privata bolag
- Sedan resebeställningen för färdtjänst i Stockholm flyttats till Estland, Lettland och Moldavien har kvalitén sjunkit. Cp-skadade har svårt eller kan inte göra sig förstådda.
Det är inte svårt att inse varför dessa situationer uppstår. Kostnader. Som skall minimeras till varje pris. Det finns självklara uppsidor med att driva vissa företag efter den enkla ekvationen: minimera kostnader & maximera intäkterna. Men kommer det någonsin att vara intelligent att driva ett samhälle efter denna enkla princip? Har inte människan behov som aldrig kan besvaras med en enkel ekvation?
Svenskkontraktet del 2
Det som ändå gör mig mest orolig är att det från vänsterhåll bara kommer lite tafatta försök att liksom hålla emot i diskussionen, dvs. inget framåtsyftande och inget eget. Ingen offensiv antirasistisk politik. Från sossehåll kommer förvisso välformulerad kritik av Åsa Petersen på ledarplats i Aftonbladet och av Katrine Kielos på Dagens Arena. Ändå är det röster som är i minoritet, som lite pliktskyldigt kritiserar vad som kommer ur borgerliga rassemunnar. Också Expo sågar förslaget. Det som jag blir mest rädd för är alltså egentligen att vänstern, och då menar jag inte främst socialdemokrater, inte väljer att driva, eller har kunskap att driva, en mer offensiv politik som motverkar rasism. Istället kommer sporadiska enskilda röster mot borgerlighetens allt öppnare rasism. Det måste till nåt nytt!
Roya har också bloggat om skiten.
måndag 24 november 2008
Det omöjliga "svenskkontraktet"
"om inte vi i Sverige värnar om svensk kultur, seder och värderingar är det ingen annan som gör det. Det betyder inte att svensk kultur är bättre än andra, men den är vår! Och den har lika stort berättigande här som varje annan kultur har på andra håll i världen. Just här, just i Sverige har det svenska företräde framför allt annat."
Erixon verkar mena att egentligen är det inget speciellt med svensk kultur, men det faktum att den är vår gör den speciell och därför har den företräde. Vad ingår i den definitionen? Att vår hud är vit (det är en ovanligt aggressiv fråga men det sluttande planet kräver den)? Att vi inte bär bhurka? Att vi alltid tar i hand?
Ett "svenskkontrakt" är tyvärr inget annat än rasism (ok, kalla det kulturrasism om du vill). Hur gärna man än vill att det inte skall vara det. Att föreslå ett "svenskkontrakt" betyder att man anammar SDs retorik och det är förmodligen en del av strategin: att närma sig SDs väljarbas till valet 2010. Tyvärr, pratet om ett sluttande plan är en underdrift, vi faller snabbt ner i rasismens djupa, mörka underjord.
torsdag 20 november 2008
Blondinbella säger ett sanningens ord om Janne Josefsson
Löwengrip menar att programmet Debatt är osmaklig cirkusunderhållning eftersom Janne Josefsson ”alltid på förhand bestämmer hur programmet ska sluta och att hans metoder inte ens borde få kallas för journalistik”
Jag klarar personligen av att se ungefär 12 sekunder av JJ:s fars innan jag MÅSTE byta kanal. Grundproblemet är enligt Löwengrip att ”Han förenklar verkligheten likt en tonåring som ser världen i svart och vitt och han får allt att passa in i hans egen verklighet. Jag hoppas innerligt att denna säsongen av 'Debatt' blir Janne Josefssons sista”
Josefsson är på ett sätt en journalistisk gåta, som en lite sinnesslö bulldogg som skäller både åt myggor och inbrottstjuvar, liksom spöken som inte finns. Jag minns hans rasistiska alarmistiska låtsasjournalistik i Fittja Paradiso där han försökte få förortens bruna ungdomar att framstå som Chicagomaffia. Han orerade något om att de gillade bilar och tjejer. Oj vad unikt. Sen blev han rättmätigt hyllad för valstugereportaget där han satte dit rasistiska politiker med olika politiska färger. Sen föll han i rassespåret igen och gjorde ett program om invandrares bidragsfusk, där han hade mage att samla en grupp slumpmässigt utplockade ”invandrare” som utgjorde nån slags panel. Panelen fick tycka till om invandrarnas bidragsfusk, men det underliggande stämningen var att de ställdes till svars för nåt som inte hade ett piss med dem att göra. Löwengrip säger sanningen!
Stoppa imbecilla pirat-analyser!
onsdag 19 november 2008
Den nya kolonialismen
Idag meddelade det sydkoreanska företaget (och observera: företaget) Daewoo att man hyrt jordbruksmark på Madagaskar stort som halva Belgien. Detta för att säkra sin jordbruksproduktion och bli mindre beroende av den amerikanska importen av majs. Arbetskraften skall importeras från Syd-Afrika. För några veckor sedan kom nyheten att Maldiverna köper land på fastlandet p.g.a. att klimatförändringarna troligtvis kommer att översvämma de nuvarande öarna.
Jakten har börjat. Företag och stater med möjligheten (d.v.s. pengar) att leta efter nya jordplättar med drägligt klimat, vatten och brukbar mark kommer i framtiden att konkurrera om dessa i högre grad. Frågan är vad länder som inte har möjligheten att leta efter nytt land kommer att göra?
tisdag 18 november 2008
Halal-TV-effekten?
Om det sedan tidigare fanns hinder för att erbjuda medialt utrymme åt andra än den vita manliga medelklassen, kan man undra hur det ser ut nu. Är det lättare för att någon gått i bräschen eller svårare för att detta motstånd så att säga skapade ordning i leden och att ingen vågar sticka ut hakan som följd av det?
Om man ska tro de ansvariga på SVT så gjorde man programmet ”efter ett medvetet journalistiskt och programpolitiskt beslut.” och att de ”tror att det är nyttigt, roligt och viktigt för oss som inte i allt delar deras referensramar att få ta del av deras erfarenheter och reflexioner.”
Jag hoppas att fler tycker det.
Konsumentmakt?
Konsumentmakt. Detta sista försvar för valfriheten. Om vi bara väljer att inte köpa denna transfetts- och glykos-uppblåsta låtsasmat så kommer det snart bara finnas bra och näringsrik mat i våra butiker. Eller? Missar man inte att det var valfriheten och slapp lagstiftning (för inget får ju störa marknaden) som skapade dessa industriella "mat"-produktsmissfoster? Missar man inte att människan är en del av sin sociala kontext som skapas av en rad olika faktorer: klass, arbetsförmåga, geografi, demografi, ålder, utbildning etc och att detta inverkar på den individuella valfriheten? Den dubbelarbetande singelmamman i en förort har helt enkelt varken tid, pengar eller ork att kunna välja bort skitmaten. Det är förmodligen t.o.m. så att den tvärtom är en del av hennes basföda. För systemet tvingar henne. Inte för att hon väljer.
Så istället för detta patetiska prat om konsumentmakt: lagstifta bort skitmaten. Politiker kan faktiskt styra så medborgarna slipper äta transfetter och konserveringsmedel. Om det relativt höjer matpriserna, så ta bort momsen på frukt och grönt. Detta är enkla styrmedel. Sånt som politiker brukade använda sig av. Fram tills valfrihet och konsumentmakt blev mantrat.
måndag 17 november 2008
Att söndra och härska
Den Andinska Gemenskapen har under 50 års tid arbetat för att stärka sitt samarbete. Nu bidrar EU till att slå sönder den regionala integrationen. EU väljer också att fortsätta förhandlingar med två länder som ständigt begår brott mot mänskliga rättigheter och bryter mot internationella konventioner. Så sent som nu i november mördades ett 20-tal människor i Colombia under den stora marsch som ursprungsfolken genomförde för att protestera mot president Álvaro Uribes politik.
Det är intressant att det här handelsavtalet egentligen ska vara något mycket mer, ett associeringsavtal, som också inkluderar utvecklingssamarbete och politisk dialog. Enligt EU-kommissionens förhandlingsmandat skulle avtalet också stärka den regionala integrationen...hmmmm. Men så blir det ändå till att söndra och härska i stället av gammal vana.
Socialistiskt forum
- Ali Esbatis enkla men effektfulla inkomstgapsanalys och gapets skrämmande utveckling de senaste 20 åren i seminariet om fondsocialism. Göran Greiders parallell till dagens fondkapitalism, med tillhörande galna effekter, och löntagarfonderna i samma seminarium. Intressant påpekande att löntagarfonderna förmodligen var det mest reformistiska förslag ett socialdemokratiskt parti någonsin försökt jobba igenom i Europa. Den massiva kritiken baserades på att det skulle vara dåraktigt att låta ett fåtal högre tjänstemän bestämma över så stora kapital som fonderna över tid skulle bygga upp. Idag bygger det svenska pensionssystemet på precis den logiken, fast i det fondkapitalistiska systemet, och det är inte svårt att se konsekvenserna.
- Andreas Malms analys av det industriella användandet av de massiva lagren av fotosyntes. Hur väl naturvetenskapen klarar av att förklara effekterna av att man gräver fram "gamla" lager som byggts under miljontals år (dvs det är inte så konstigt att temperaturen ökar), medans samhällsvetenskaperna ligger långt efter med att förklara orsakerna (och Malm förklarar det utifrån kapitalackumulationen och dess spårberoende). Effekten av att orsakerna inte kritiskt granskas gör att vägen ut ur det fossila bränsleberoendet blir desto längre och smärtsammare. Den gigantiska fossila infrastrukturen är fast i sitt destruktiva spår och det krävs en väldigt stark folkopinion för att byta till ett nytt hållbart spår.
Mer: Roya, Arvid Falk, AB
söndag 16 november 2008
Sparka bort stegen
fredag 14 november 2008
Hyckleri med djursexförbud
Priset för en uppriktig politik
Det är en uppfriskande fläkt av politiskt mod och ideologisk uppriktighet från v att i detta läget inte bli för sugna på makten (som just nu verkar vara mps problem), utan istället välja att sända signaler till väljarna att detta är det unikt vänsterinriktade alternativet. Speciellt efter årtionden av politiskt hårklyveri och likriktad partipolitik från i stort sett alla partilinjer där man glidit mot den nyliberala mittfåran med rättfärdigandet: Det finns inget alternativ.
Priset för uppriktigheten är uppenbart: oppositionen ser splittrad ut. Men låt den isåfall se splittrad ut. Hellre en ärlig och utbenad ideologisk partipolitik än en mindre trovärdig allianskopia från vänstersidan. Mångfald och alternativa lösningar borde vara eftersträvansvärt i dessa tider av liberalt flaxande och reflekterar förmodligen väljarbasen bättre än blockpolitik i vilket fall. Vad som händer efter valet är en annan sak, det är inte det som nu diskuteras. Ge väljarna en chans att välja av utkristalliserade alternativ och diskutera sen hur makten skall delas, om så blir fallet. Om ärlighet kostar, so be it.
torsdag 13 november 2008
Att hälsa civiliserat II
onsdag 12 november 2008
Att hälsa civiliserat
DN väljer att anamma den styvmoderliga tonen för att visa att nu sätter man definitivt ner foten; den här debatten har spårat ur. Nu skall det berättas hur man beter sig när man befinner sig i Sverige, November, 2008. Och det är inte de luddiga formuleringarna man använder, deras tid är förbi. I Sverige beter man sig helt enkelt civiliserat, med andra ord svenskt:
"Att ta i hand, säga hej och titta den mötande människan i ögonen är ett sätt att etablera kontakt. Att vägra ta emot en utsträckt hand är att skapa distans. Att i Sverige vägra hälsa enligt majoritetssamhällets normer är således något som diskvalificerar människor från yrken där kontakt och förtroende är en förutsättning för att kunna göra ett bra arbete, som exempelvis reporter eller läkare. Då får man välja ett annat yrke. Eller hitta någon som vill försörja en."
Man kan fråga sig om DN tycker det är ok för "icke-svenskar" (DN definierar inte närmare vilka som skall lära sig att bete sig enligt "majoritetssamhällets" regler, vilket i Sverige borde betyda att bete sig "svenskt", inte heller vad som anses som "svenskt") att städa, laga mat eller utföra annan s.k. pigtjänstgöring. Eller är det inte yrken där "kontakt och förtroende är en förutsättning för att kunna göra ett bra arbete"?
Badlands Hyena bloggar.
Krig är fred och frihet är slaveri
I det nyligen utkomna numret av tidningen Mana kan man läsa om två danskar som nu kastas i fängelse för att de sålt T-shirts till förmån för den palestinska organisationen PFLP och den colombianska FARC-gerillan. Politikernas löften om att man skulle skilja på frihetskamp och terrorism inför stiftandet av lagen visade sig som befarat vara helt tomma.
Det har därför varit förvånande tyst kring nästa steg i den fortsatta inskränkningen av yttrandefriheten, eller som det kallas ”kriget mot terrorismen”. Idag torsdag kommer nämligen riksdagen att debattera och besluta om en utvidgning av EU:s rambeslut mot terrorism. Detta innebär att nu också uppmaning till terrorism ska bli straffbart i hela EU. Om detta rapporterar tidningen Riksdag och departement.
George Orwells bok 1984 måste helt enkelt refereras här för nu är vi vansinnigt nära den dystopi som där utmålas. I boken kontrollerar staten vad som är sant och falskt genom att bl.a. förbjuda kriminella tankar (krimtänk), deklarera att krig är fred och att frihet är slaveri. Man inför ”nyspråk”, speciellt framtaget för att minska möjligheten att tänka fritt och kritiskt. Propagandan sprids genom teleskärmen som finns i varje hem.
Att det idag inte brinner bilar i varje gathörn bekräftar propagandans effektivitet eller vad Gramsci kallade borgerlighetens hegemoni.
måndag 10 november 2008
Statens ägande ÖKAR
Hårdare tag nu också i kollektivtrafiken
"Förbjud Ebba von Sydow"
"Tillslut blir det för mycket: Bratnörden Ebba von Sydow sitter i klippta jeans och hyllar sin stränga uppväxt där det verkar som om barnen fick stryk av läkarföräldrarna om de som mycket som sneglade på de dyra vinpavorna. Tack vare den uppväxten har Ebba gett oss något som hon dock glömmer att ta upp i salongsfåtöljen: en "journalistik" som "undersöker" och "befäster" den ytliga livsstil som bidrar till ett ännu större samhällsproblem än ungdomsfyllorna; dålig självkänsla, anorexia, dyra SMS-lån, modenoja, indelning i "bra" och "dåliga" människor, könsroller, plånböcker och prislappar."Förbjud Ebba von Sydow!" eller "Våga vägra köpa ut hårspray åt olyckliga svenska tonåringar!" är betydligt samhällsnyttigare kampanjer."
Klimatet, livsstil och en ny ekonomi
"Vilken politiker blir omvald med ett program som går ut på att ingen får köra mer än 300 mil per år och aldrig flyga till Thailand? Bush sade för några år sedan att den amerikanska livsstilen inte är förhandlingsbar och då måste man fråga sig: Är den svenska livsstilen förhandlingsbar? Jag tror inte det."
Han har en såklart en poäng. Men skall en envis och naiv inställning till den västerländska livsstilen verkligen kunna stoppa utvecklingen? Det står mycket mer på spel än så.
torsdag 6 november 2008
Varför är Obama svart?
Svaret finns i det vida spridda rasistiska sättet att betrakta hudfärger och ’raser’. En droppes-regeln. Principen är en gammal rasistisk praktik som innebär att en person med en droppe svart blod i sin släkt betraktas om svart. Bland annat baserades de nordamerikanska segregationslagarna på denna princip. Principen innebar ett sätt att hålla isär befolkningen och ”skydda” den vita ’rasen’. Även om endroppesregeln i USA officiellt dömdes som olaglig 1967 (i samband med att blandäktenskap upphörde att vara förbjudet) verkar principen lika fullt med samma styrka på det symboliska planet. Obama är ju svart! Detta konstateras bland annat på ledarplats i dagens DN och gårdagens Expressen.
Frihetens pris
"Vi har behov som individer och vi har behov som samhällsvarelser och det är inte nödvändigtvis samma sak.
Det där med beroendet är inte en självklarhet. Vem vill vara beroende när man kan vara fri? Särskilt i en tid som dominerats av idén att våra behov som samhällsvarelser (i den mån vi är samhällsvarelser) bäst kan tillgodoses när vi tillgodoser våra behov som individer. En tid när samhället (i den mån det finns) sköter sig bäst när individen sköter sig själv. En tid när långsiktiga samhällsförpliktelser blivit beroende av kortsiktiga marknadskalkyler.
Det är en tid som därmed gravt underskattat vårt behov av samhälle, liksom vad som krävs för att bygga och upprätthålla det."
Rosenberg ifrågasätter försiktigt om vi är samhällsvarelser. Kanske beror det på att kolumnen publiceras i DN där det kan vara känsligt att erkänna sitt beroende av det kollektiva. För samhällsvarelser är vi per definition. Vi lever ändå i ett samhälle.
onsdag 5 november 2008
von Holsteins sossespöken
Integration
"Den detaljerade rapporteringen kring enstaka, uppseendeväckande fall som inbjuder till identifikation blir till ett slags oändliga realityserier med en förenklad tv-dramaturgi. Här det stackars offret, där monstret som gjorde det. Slutsats: Lås in den jäveln, ut med namn och helst adress. Kriminalitet är inte ett samhällsproblem, utan en rad ondskefulla gärningar som kräver hämnd och långa straff.
Medan de fall som "inte säljer" trängs allt längre utom synhåll. En ihjälskuren 23-åring med arabiskt namn i Husby väcker inte oro och intresse hos läsarna. Inte som mördade vita medelklassbarn eller en ihjälsparkad innerstadspojke från välbärgad familj."